Het doel van de Snuffeltuin:
Het doel van de Snuffeltuin is om je hond te laten snuffelen en daarmee het belang van ruiken /snuffelen van honden onder de aandacht te brengen en hoe dit snuffelavontuur gerealiseerd kan worden.
Het Snuffeltuin initiatief is op vrijwillige basis en is op meerdere locaties te vinden.
Het Snuffeltuinen initiatief is dus eigenlijk een verzameling van tuinen/grondstukken van hondenliefhebbers, die een stukje ruimte willen aanbieden waar honden hun neus kunnen gebruiken zoals de natuur het bedoeld heeft.
Honden mogen in deze moderne wereld niet meer vrij rond lopen en vele mensen begrijpen niet hoe belangrijk het “ruiken” voor een hond is. In het dagelijkse leven moedigen wij onze honden niet meer aan om te stoppen zodat ze kunnen snuffelen. We willen eigenlijk alleen maar dat ze hun beweging krijgen en opschieten. Druk druk druk....
De neus is het meest ontwikkelde zintuig van een hond. Honden hebben dit nodig om de wereld om zich heen te kunnen begrijpen en het maakt een belangrijk deel uit van hoe honden met elkaar communiceren.
Honden zijn gevoelige en intelligente wezens. Door honden te ontmoedigen hun neus te gebruiken, zorg je ervoor dat het meest belangrijke deel van hun communicatie mogelijkheid onvoldoende aan bod komt met mogelijk frustraties tot gevolg. Ze moeten echt hun neus kunnen gebruiken om in balans te blijven en om zich hond te kunnen voelen.
Het Snuffeltuin initiatief gaat honden helpen hun neus te gebruiken en alle honden zijn welkom.
Dus ook:
- Honden die in steden wonen en nooit de mogelijkheid hebben om los te lopen. (zonder riem)
- Honden met jachtinstinct die nu vrij kunnen snuffelen
- Bange en verlegen honden
- Honden die niet sociaal met andere honden zijn
- Honden die van snuffelen houden
· Honden die moeten leren hoe ze hun neus moeten gebruiken
· Puppy's en jonge honden
De voordelen van een Snuffeltuin voor jou en jouw hond.
- Een Snuffeltuin geeft een hond de kans om vrij en zonder enige beperking rond te lopen en zo met zijn neus de omgeving te verkennen.
- Ze kunnen en mogen dit doen in hun eigen tempo, zonder druk of aanwezigheid van andere honden en/of de hectische drukke moderne wereld waar we normaal in leven.
- Je relatie met je hond verbetert door een keer een Snuffeltuin te bezoeken. Honden willen niets liever dan bij hun baasje zijn en zullen intens genieten van deze belevenis. In plaats van je te zien als iemand die ze tegenhoudt om hun natuurlijke instinct /behoeftes te volgen, zullen ze je waarderen als hun partner op de ontdekkingsreis in de Snuffeltuin.
- Je hond wordt slimmer als hij zijn neus mag gebruiken; de hersenen zullen gedurende haar/zijn leven verder ontwikkeld worden door elke ervaring.
- Ruiken reduceert het stressniveau van een hond doordat hij doet waar hij goed in is en niet omdat iets moet. Dit helpt om het immuunsysteem sterk te houden. Hierdoor kan je als mens nog langer van je trouwe viervoeter genieten.
- Door een Snuffeltuin te bezoeken, help je je hond te kunnen ontspannen en de hond kan daarna lekker slapen. Het kost een hond veel goeie energie om al dat gesnuffel met zijn neus te kunnen verwerken.
- De hond wordt hierdoor ook voorzien in zijn mentale stimulaties, zijn basis behoeftes en wordt hierdoor ook rustiger.
- Door gebruik te maken van de snuffeltuinen van het Snuffeltuin initiatief krijg je een blije hond en je ontmoet als bonus ook nog andere mensen die van honden houden.
Het Snuffeltuin initiatief is een samenwerkingsproject van allerlei hondenliefhebbers voor andere honden.
Met hondenliefhebbers bedoelen wij mensen die hun tuin als Snuffeltuin willen aanbieden, maar ook hondenscholen, stichtingen, asielen etc die dit project willen promoten.
We willen graag zo veel mogelijk Snuffeltuinen in Nederland realiseren, zodat zoveel mogelijk honden hiervan kunnen profiteren.
Dus neem contact met ons op en leer hoe je mee kunt doen aan dit initiatief. Word hierdoor bondgenoot en help mee om onze honden tot de gelukkigste honden van de wereld te maken. Zij zullen je hiervoor voor altijd dankbaar zijn.
©Carolin Reger
Vertaald door Birgitta Geerlings